Besøg af en ægte busentusiast

Tirsdag den 8 januar havde Busselskabet besøg af Knud Adelfred, som nok er Aarhus’ største busentusiast.

Knud er 20 år og autist, og han elsker præcisionen i køreplanen, vognnumre osv. Knud har kørt med bus i Aarhus, siden han var lille og er kendt af rigtig mange af Busselskabets chauffører. Som barn forsvandt Knud af og til hjemmefra, og så ringede politiet ofte til BAAS, fordi de vidste, at Knud typisk var ude at køre bus. Det fortæller leder af Driftscenteret John Pallesen, som tog initiativ til Knuds besøg i BAAS efter at have set en udsendelse om ham på TV2 Østjylland.

I udsendelsen fortælles det, at Knud gerne frivilligt tilbringer op til 54 timer om ugen på et bussæde – helst det forreste sæde, for så kan han følge med i, hvordan chaufføren f.eks. trykker på knapperne for at åbne og lukke dørene. John Pallesen fortæller, at Knud kan køreplanen og bussernes vogn- og registeringsnumre i hovedet. Han ved hvilke busser, der hører til på hvilke stationer og hvilke linjer, de typisk kører på.

”Knuds bustur”
På dagen for besøget blev Knud hentet af John Pallesen i en bus ved endestationen i Elev tæt på Knuds bopæl. Knud stod og ventede sammen med sin far, som fortæller: ”Det var en meget spændt Knud, der stod ved endestationen. Han regnede med, at han ville hentet i en almindelig 12 meter bus, da vi jo kun var to personer, så hans smil blev større og større, da han så en 18 meter lang ledbus i det fjerne. Jeg må indrømme, at jeg selv fik en lille tåre i øjenkrogen, da jeg så, at der stod "Knuds bustur" foran på bussen, og hvordan stoltheden lyste ud af Knud.” På busturen mod Station Syd fik Knud og John en vældig snak om bustyper, busnumre, hvilken station bussen hørte til på og meget andet.

Rundtur på stationen
Ved ankomsten til Station Syd fik Knud lov til at tilslutte bussen til el og luft, og han prøvede også at åbne og lukke dørene på den "hemmelige" knap. Derefter fik Knud en rundtur på stationen, hvor han fik mange hilsener med på vejen fra chauffører, som genkendte ham fra de mange timer, han har tilbragt i busserne. På værkstedet var Knud i følge sin far meget fascineret af de store busser, som var hejst op i liften, men særlig interesseret var han i de vognpap, som han blev præsenteret for i chaufførstuen. ”Knud stod længe og studerede kortene, for det er tider og logistik, der er i Knuds hoved, og det der giver ham glæde,” fortæller Knuds far.

I Driftscenteret så Knud, at man på computeren kan se, hvor alle busser er. ”Knud var særlig imponeret over at man kunne se, at der var en bus helt nede i Polen på busfabrikken der, ”siger Knuds far.

Besøget blev afsluttet på Johns kontor, hvor Knud bl.a. fik en Solaris modelbus, en kasket og en poloshirt fra Solaris, en vægkalender m.m. Han fik også nogle gamle vognpap, som han sagde, at han ville bruge til sine egne busser derhjemme. Til sidst fik Knud lov til at vælge, hvilken bus han ville køres hjem i. Han valgte en 15 meter MAN bus. Knuds far fortæller: ”Vel ankommet til endestationen i Elev sagde vi tak til John for en super oplevelse, og Knud gik glad og stolt tilbage til bofællesskabet med sit "rov". Som far til Knud er jeg taknemmelig og glad for, at Busselskabet har villet give han en oplevelse, som han sent vil glemme.”

En time efter hjemkomsten til Elev var Knud ude at køre bus igen.