Forbikørsler

Det er træls, hvis bussen bare kører forbi

Af direktør Torben Høyer

Det er træls, hvis man som passager står og venter på en bus, og bussen så ikke tager én med.

Jeg oplevede det selv fornylig, da jeg skulle tage linje 1A fra Hvidovre og ind til et møde i centrum af København. Da jeg stod og ventede på bussen, tjekkede jeg den realtidsinformation, der har fungeret i Movias område i nogle år. Den virkede fint. Jeg kunne se i app’en på min iPhone, at bussen var på vej, så det er ret effektivt. Den var faktisk ved stoppestedet, kunne jeg se i app’en!.. Jeg kikkede op, tidsnok til at se, at dørene lukkede og bussen kørte videre. Hov! Andre havde været mere opmærksomme end mig, og kom fint med. Jeg var meget imponeret over Movias realtidsapp, men knap så imponeret over min egen uopmærksomhed på bussen. Heldigvis var det en A -linje, så jeg nåede mødet.

Omfang i Aarhus
I Aarhus lavede vi for et par år siden en oversigt over forbikørsler for at finde ud af, hvor tit det egentlig sker. Der er mange tal i beregningen, så hold ørerne stive!

Der er ca. 844 stoppesteder i Aarhus, og vores 196 busser betjener dem ca. 95.000 gange på en hverdag. Vi har ca. 30 indberettede forbikørsler på en måned. Og nu står der jo ikke passagerer ved alle stoppesteder, men hvis vi antager, at der er passagerer ved ca. hvert 10. stoppested, så betyder det, at vi pr. måned på hverdage har 1 forbikørsel for hver 8.000 betjente stoppesteder med passagerer. Er det mange eller få?

JA, for den, der føler sig forbikørt, er én gang én for mange. Ingen tvivl om det. Men generelt er vores chauffører yderst opmærksomme. Det viser fakta.

Men det kan kikse, måske fordi man som chauffør er i tvivl. Hvis det er tilfældet, kan man følge instruktionen i denne video:

(Bemærk: Vi har pt. nogle tekniske udfordringer med infostanderne på stationerne, og filmen kan derfor ikke ses på disse)

Og så vil jeg prøve at være mere opmærksom, end jeg var den dag i Hvidovre, ikke mindst når realtidsapp’en kommer til Aarhus...

God sommer til alle.